Η σημασία του “τώρα”

Ολοι μας αναλωνουμε τον περισσοτερο χρονο, συμπεριλαμβανομενου και εμου την ιδια, να σκεφτομαστε ποτε το παρελθον και ποτε το μελλον. Με ολα αυτα που συμβαινουν τελευταια, αλλα και με δικα μου προσωπικα θεματα, με απασχολει πολυ εντονα το μελλον, τοσο που μου δημιουργει στρες. Μου απορροφα τοση πολλη ενεργεια που λεω θα φτασω στον προορισμο μου καποτε?

Παρακατω σας παραθετω μια περιληψη του βιβλιου του Εckhart Tolle,«Η δύναμη του τώρα» που έγινε best seller καθώς πούλησε πάνω από 2 εκατομμύρια αντίτυπα. Ειναι πολυ διαφωτιστικο

1. Απελευθερώσου από τα φαντάσματα του παρελθόντος και τα άγχη του μέλλοντος

Αν το σκεφτείς, το παρελθόν έρχεται σαν ανάμνηση στο μυαλό σου στο παρόν. Επίσης, σκέφτεσαι το μέλλον πάλι στο τώρα. Το παρόν είναι που έχει την μεγαλύτερη δύναμη και σημασία. Στην ουσία, μόνο το παρόν υπάρχει… Αυτό έχει σημασία και αυτό ζεις… Διαφορετικά, ζεις τη ζωή σου μόνο μέσα από την ανάμνηση και την αναμονή.

2. Μήπως σε δυσαρεστεί ο τρόπος που ζεις;

Μήπως κρατάς μια σιωπηλή αγανάκτηση ή στεναχώρια μέσα σου για ένα κοντινό σου πρόσωπο; Μήπως ένα κομμάτι σου αντιστέκεται και μετανιώνει για τη δουλειά που κάνει; Συνειδητοποιείς ότι η αρνητική αυτή ενέργεια συσσωρεύεται μέσα σου και είναι πολύ βλαβερή, τόσο για την σωματική όσο για την ψυχική σου υγεία; Κάνε μια ενδοσκόπηση και ανακάλυψε το παραμικρό κατάλοιπο δυσαρέσκειας και απροθυμίας; Νιώσε το συναίσθημα και παρατήρησε πως επηρεάζει το σώμα σου. Σταμάτα να κάνεις αυτό που κάνεις και σε δυσαρεστεί. Τι επιλογές έχεις;

  • Μίλησε στο άτομο που το αφορά και εξέφρασε εντελώς αυτά που νιώθεις.
  • Πέτα τον αρνητισμό που το μυαλό σου δημιούργησε για την κατάσταση και που δεν εξυπηρετεί κανέναν σκοπό. Και το πώς μπορείς να ξεφορτωθείς τον αρνητισμό; Απλά με το να τον ξεφορτωθείς. Πώς πετάς κάτι που έπιασες και σου καίει τα χέρια σου; Πώς πετάς ένα άχρηστο φορτίο;
  • Το κάνεις απλά και αυτόματα με το που θα αναγνωρίσεις ότι σε κάνει να υποφέρεις με το να το κουβαλάς. Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να αναγνωρίσεις και να εμπιστευτείς τα συναισθήματά σου.


3. Μην ξεχνάς τον προορισμό σου, όμως μη χάνεις των εσωτερικό σου σκοπό

Αν σκεφτείς ότι η ζωή είναι ένα ταξίδι, είναι σίγουρα ωφέλιμο να γνωρίζεις τον προορισμό ή έστω την γενική κατεύθυνση. Ωστόσο, αν ο προορισμός ή τα βήματα που σκέφτεσαι να κάνεις στο μέλλον, απορροφούν τόσο πολύ τη προσοχή σου και γίνονται πιο σημαντικά από το βήμα που κάνεις τώρα, δεν θα φτάσεις ποτέ στον προορισμό σου.

4. Η δύναμη της επιλογής

Η λέξη «επιλογή» είναι πολύ διαδεδομένη αυτή την εποχή. Ωστόσο, για να είμαστε σε θέση να επιλέξουμε, απαιτείται μεγάλη δόση συνειδητότητας. Μπορείς να επιλέξεις, όταν είσαι παρών. Όταν αναγνωρίζεις τα συναισθήματα και τις ανάγκες σου στο τώρα.

5. Ο αρνητισμός έχει τις ρίζες του στο πριν και στο μετά

Όλα τα αρνητικά συναισθήματα, όπως ανησυχία, άγχος, πίεση, ένταση και νευρικότητα, οφείλονται στην πολλή ενασχόληση με το μέλλον.

  • Oι ενοχές, η μνησικακία, η δυσαρέσκεια και η λύπη, έχουν τις ρίζες τους στο παρελθόν.
  • Μπορεί να σκεφτείς ότι οι συνθήκες και τα γεγονότα φταίνε για τα συναισθήματά σου. Σκέψου όμως ότι αυτό δεν αλλάζει, πάντα θα έρχονται και αναποδιές και κακοτυχίες.
  • Εσύ μπορείς να επιλέξεις τον τρόπο που θα ζεις και θα σκέφτεσαι, δηλαδή τον τρόπο που θα επεξεργάζεσαι και θα λαμβάνεις τα γεγονότα στη ζωή σου. Διαφορετικά θα ζεις μέσα από σκιές.


6. Δώσε στη θρησκεία σου ωφέλιμο νόημα

Ο Θεός που πιστεύεις δεν χρειάζεται να είναι τιμωρός ούτε να θέλει να ζεις με ενοχές. Ο Θεός είναι μέσα σου και εσύ του δίνεις νόημα και δύναμη στην ύπαρξή του.

7. Έλα σε επαφή με τη φύση

Μπορεί να σου ακουστεί κοινότυπο, όμως η επαφή με τη φύση μπορεί να σου δημιουργήσει έντονο συναίσθημα ασφάλειας και γαλήνης. Νιιώσε τη φύση γύρω σου και απόλαυσε τη στιγμή κλείνοντας για λίγο τα μάτια σου, καθαρίζοντας το μυαλό σου από περιττές σκέψεις.

Published by

Nat

Always seeking the truth and curious about life mysteries

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.