Εδω κι ενα μηνα είμαι ξανά μαθήτρια! Μαθαινω μια καινουργια γλωσσα, σκανδιναβική, κι όσο περνάει ο καιρός με γοητεύει το γεγονός οτι ενω αρχικα στο άκουσμα φαίνεται ακατανότητη, έχει πολλα σημεια κοινά με τα αγγλικα και τα γερμανικά. Παντα μου αρεσαν οι ξενες γλωσσες γιατι περα απο τους γραμματικους και συντακτικους κανονες, ανακαλυπτεις πολλα για τα ηθη και εθιμα του λαου και ερχεσαι κατα καποιο τροπο πιο κοντα στην κατανοηση του.
Τις προαλλες η παρουσιαστρια Ελενη Μενεγακη ειχε καλεσμενο της τον Γιαννη Οικονομου. Πρωτη φορα εμαθα για αυτον τον ανθρωπο στην εκπομπη της, που καποιες μερες τα μεσημερια παρακολουθω το χαζοκουτι οικογενειακως. Προκειται για τον πιο πολυγλωσσο ανθρωπο στην Ευρωπη, μιας και μιλαει 32 γλωσσες κι ετοιμαζεται για την 33 και φυσικα ειναι επισημος μεταφραστης στην Ευρωπαικη Ενωση. Απο πολυ, μικρος επειδη μεγαλωσε σε ενα πολυ τουριστικο μερος οπως ειναι η Κρητη, του κινουσε παντα την προσοχη οι περιεργοι ηχοι που χρησιμοποιουσαν οι ξενοι και του αρεσε να τους ακουει, γι αυτο και ξεκινησε αγγλικα στην ηλικια των 4 χρονων. Βλεποντας σιγα-σιγα πως αυτοι οι ηχοι, εγιναν λεξεις με νοημα, ενθουσιαστηκε παρα πολυ και μετα απο 2 χρονια ξεκινησε τα γερμανικα. Ετσι πλεον οταν εφτασε ο καιρος να σπουδασει μιλουσε αρκετες, και ηδη γνωριζε οτι ηθελε να προχωρησει σε βαθος τις γλωσσες, να τις μελετησει φιλοσοφικα και γλωσσολογικα, γι’ αυτο και σπουδασε γλωσσολογια. Νιωθει οτι με αυτην του την πολυγλωσσια εχει πλουτισει τη ζωη του γιατι ταξιδευοντας εχει κανει φιλους παντου αφου εχει τη δυνατοτητα να επικοινωνησει μαζι τους. Η γλωσσα ειναι γεφυρα που μας ενωνει με τους αλλους πολιτισμους και δεν ειναι δυνατον να μιλαει μονο με ενα 5% των αγγλοφωνων του πλανητη. Και οσο προχωρουσε εις βαθος, τοσο εβλεπε οτι υπαρχουν ομοιοτητες και υπαρχουν κοινες ριζες με εξαιρεση βεβαια τα κινεζικα που δεν εχουν γραμματικους κανονες, δεν εχουν εξαιρεσεις και ηταν προκληση για εκεινον να μπει στον τροπο σκεψης τους.
Μαλιστα συμφωνα με ερευνες οντως οι ευρωασιατικες γλωσσες εχουν κοινη ριζα κι αυτη η πρωταρχικη, μητρικη γλωσσα εχει ιστορια 15.000 χρονων πισω, δηλαδη στο τελος της εποχης των παγετωνων! Οταν λοιπον αρχισε να αυξανεται ο πληθυσμος της γης κι αναλογα με τις μετακινησεις των λαων και το περιβαλλον στο οποιο μεγαλωσαν, μεσα στη διαδικασια ευρεσης της ταυτοτητας του καθε λαου δημιουργηθηκαν και οι γλωσσες…
Πολυ χαρηκα που ενας Ελληνας εχει υπερβει τα γλωσσικα συνορα, και θυμηθηκα κι εγω τι ειναι αυτο που παντα με κερδιζε στις ξενες γλωσσες. Η αναγκη για επικοινωνια..